Az amerikai alelnök most az Egyesült Arab Emírségektől kért elnézést

Joe Biden ismét bocsánatot kért a nagy visszhangot kiváltó egyetemen tartott előadása miatt, amelyben az Egyesült Államok közel-keleti szövetségeseit bírálta, hogy részben nekik köszönhető az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet megerősödése. Az amerikai alelnök a török államfő után az Egyesült Arab Emírségek koronahercegétől kért elnézés a szavaiért. 

Az Egyesült Államok legnagyobb problémája Szíriában a saját szövetségesei.” – hangzott el múlt hét csütörtökön a Harvard Egyetemen tartott elődadáson, amelyet Joe Biden alelnök tartott. Joe Biden konkrétan megnevezte az Egyesült Arab Emírségeket,Szaúd-Arábiát és Törökországot, mint a terrorizmus legfőbb támogatóit a régióban, akik az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet és “leányvállalatát” az al-Nuszra Frontot látták el a szükséges ember,fegyver,pénzügyi utánpótlással és nekik köszönhetően erősödtek meg ezek a szervezetek.

Leginkább Törökországot háborította fel az alelnök bírálatai és kijelentései. Recep Tayyip Erdogan, aki szerint Ankara semmiféle támogatásban nem részesítette az Iszlám Állam nevű terrorista csoportot és alaptalannak nevezte a vádakat. Magyarázatot, és bocsánatkérést követel Biden megjegyzéseiért, s ha ez nem érkezik meg, akkor „többé nem ismeri az alelnököt”. Végül a Fehér Ház szombaton hivatalos közleményt adott ki miszerint Biden telefonon keresztül beszélt Erodgannal és elnézést kért a félreérthető kijelentése miatt.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya szintén magyarázatot kért az elhangzottakra. Az amerikai alelnök vasárnap telefonon kért elnézést Mohamed bin Zájid al-Nahajan sejktől olyan utalásokért, amelyek arra célzott, hogy Abu-Dhabi a szíriai konfliktus korai szakaszában támogatást nyújtott volna bármely szélsőséges szervezetnek. Egyben méltatta a Perzsa-öböl menti monarchiának az Iszlám Állam terrorszervezet elleni katonai műveletekben vállalt szerepét.

Anvar Gargas, az Egyesült Arab Emírségek külügyi államminisztere hazája hivatalos hírügynökségének vasárnapi közlése szerint kijelentette, hogy Biden kijelentései “távol állnak az igazságtól”, és azok “negatív és pontatlan benyomást keltettek” azzal kapcsolatban, ahogyan Abu-Dhabi az Iszlám Állam elleni fellépést támogatja. Gargas szerint Biden figyelmen kívül hagyta a kormánya által tett politikai és gyakorlati lépéseket, beleértve annak a terrorizmus finanszírozása elleni fellépését.

Az Egyesült Arab Emírségek tagja az Egyesült Államok vezette a “kalifátus” elleni koalíciónak és vadászgépei részt vettek a terrorszervezet ellen Szíria és Irak területén végrehajtott célzott légicsapásoknak. A műveletekben részt vállalt a szaúdi, a bahreini és a jordániai légierő is, Katar pedig logisztikai támogatást nyújt számukra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez