Fókuszban a nők jogai az Iszlám Állam tőszomszédságában

Dacolnak a térségben előrenyomuló Iszlám Állammal Szíria észak-keleti részén a főként kurdok lakta Dzsazíra vezetői. Rendeleteket adtak ki a nők jogairól. Ezek persze élesen szemben állnak a dzsihádista modellel.

Az Iszlám Állam mindent szabályoz az átala elfoglalt területeken: hogyan kell öltözködniük a nőknek (tetőtől talpig beburkolva, az arcukat is elfedve), hogyan léphetnek ki az utcára (csak férfi kísérővel), és hol a helyük (otthon, férfiuralom alatt). Angol nyelvű magazinjában az ISIS a múlt hónapban védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy rabszolgává teszi, eladja, férjhez kényszeríti a “háborús zsákmányként” megszerzett, vagyis elrabolt nőket.

Ezzel szemben az arabok, de főként kurdok lakta, és a szíriai polgárháborúban meglehetős önrendelkezési jogot szerzett szíriai Haszaka tartományban lévő Dzsazíra terület vezetői 30 pontból álló rendelet-csomagban erősítették meg és vették a törvény védelmébe a nők jogait – jelentette az angliai székhelyű szíriai megfigyelő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights vezetője.

Haszaka felét ma a kurdok tartják a kezükön, harmada az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Dzsazíra egyik vezetője kurd, a másik arab – közölte Rami Abdulrahman. Nos, ők adták ki a 30 pontos rendelet-csomagot, amely kiáll “a nők és a férfiak egyenlő jogaiért úgy a köz-, mint a magánéletben”, kinyilvánítja, hogy a nőknek jogukban áll indulni a választásokon, és a férfiakkal azonos feltételeket kell biztosítani nekik a munkában, a fizetések terén és az örökséghez. A lányok nem mehetnek férjhez 18 évnél fiatalabban, el kell kerülni a többnejűséget, a nők a törvény előtt is egyenlőek, egyforma jogaik vannak a válásnál, a nők elleni erőszak pedig, beleértve a becsületgyilkosságokat, törvénybe ütközik.

Egy azonban biztos: az Iszlám Állammal szembeszálló kurd fegyveres erőknél már megvalósult az egyenjogúság.  

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez