Keresztényeket toboroz a Hezbollah

A libanoni síita fegyveres szervezet fiatal keresztényeket, drúzokat és szunnitákat próbál rávenni arra, hogy az ő oldalán harcoljanak a Libanonba beszivárogni próbáló Iszlám Állam ellen. Kiképzést és fegyvereket ígér nekik. Meg pénzt.

Főként a libanoni Bekaa völgyben folytatja toborzó kampányát az Egyesült Államok és Izrael által terroristának tartott szervezet. A szíriai határ közelében, ahol Libanont fenyegetik az ISIS és az Al-Kaidához tartozó Nuszra Front dzsihádistái. Olyannyira, hogy augusztusban el is foglalták Arszal városát a határon, de a libanoni hadsereggel vívott harcban öt nap után visszavonulni kényszerültek. Fogolyként magukkal vittek viszont 19 katonát és 17 rendőrt. Hetet közülük azóta elengedtek, hármat pedig megöltek.

A Hezbollah nem csak fegyvert és kiképzést: fizetést is ígér azoknak a keresztényeknek, drúzoknak és szunnitáknak, akik a parancsnoksága alatt szállnak szembe a dzsihádistákkal. Ezer dollár körülit – írja a libanoni An-Nahar.

A nem síita harcosok a Hezbollah Ellenállási Brigádjaihoz csatlakoznának. Ezek parancsnoka, aki a nevét nem fedte fel, és Hadzsnak szólíttatta magát, hangszigetelt szobájában azt mondta a libanoni lap munkatársának: már több ezren jelentkeztek, főleg keresztények. Két csoport is van, a Deir al-Ahmar és a Ras Baalbek, amely kizárólag keresztényekből áll, az első embertől az utolsóig. A feladatuk az, hogy a libanoni-szíriai határt figyeljék, és harcba szálljanak, ha ott “bármilyen veszély lépne fel.”

A Nuszra Front vezetője, Abu Mohamad al-Golani a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy újra meg fogják támadni Libanont. “Az igazi háború Libanonban még csak most kezdődik, és ami eztán jön, az annyira keserű lesz, hogy Hasszan Naszrallah (a Hezbollah vezetője) a saját ujjába fog harapni a bűnbánattól azért, amit a szunnitákkal művelt”.

Az Ellenállási Brigádokkal sokak szerint a Hezbollah megpróbál befurakodni a nem síita közösségekbe. Parancsnokuk ugyanakkor azt mondja: az ellenállás eszméjét próbálják terjeszteni az ISIS-szel szemben, mindegyik közösség megőrzi a saját jellegzetességeit – írja az An Nahar.

Libanonban becslések szerint másfél millió szíriai menekült van. A szomszédos országban folyó polgárháború, illetve az ott egymással rivalizáló ellenzéki csoportok harca nem áll meg a határnál: Beirutban robbantások, az északi Tripoliban harcok voltak az elmúlt hónapokban, a Bekaa völgyet pedig rakétatámadások érték.

Vannak, akik szerint az új toborzás nem csak az Iszlám Államot veszi célba: Naszrallah sejk egy múlt heti beszédében arra figyelmeztette Izraelt, hogy az Irán támogatását élvező Hezbollah rakétái képesek elérni bárhova a zsidó államban, Jeruzsálemben “nem találnak majd egy darab földet sem”, amit ne tudnának lőni. És Izraelt rá fogják kényszeríteni kikötői bezárására, ha fegyveres konfliktusba keveredne velük. A Hezbollah fegyvertárában becslések szerint 100 000 rakéta van, és a Reuters nemrégiben arról írt, hogy Izrael szerint alagútrendszert épített ki a mozgalom a libanoni-izraeli határ mentén egy eljövendő háború esetére. Meggyőző bizonyítékot ugyanakkor nem tudnak erre felmutatni az izraeli tábornokok.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez