A muszlimok fedezték fel Amerikát. Erdogan szerint

Ön szerint ki bukkant rá az Újvilágra? A vikingek? Kolombusz Kristóf? Nos, akkor valószínűleg nem hallott arról, amit a török elnök mondott, amikor tegnap Isztambulban találkozott a dél-amerikai muszlim vezetőkkel.

Muszlim hajósok, és nem a Kolombusz Kristóf vezette expedíció fedezte fel Amerikát – közölte Recep Tayyip Erdogan a kontinens déli részéről érkezett vallási vezetőkkel. És a pontos évszámot is elárulta a televízióban közvetített beszédében: 1178.

Vagyis csaknem 3 évszázaddal Kolombusz előtt érkeztek a muszlim tengerészek az Újvilág partjaira. “Kolombusz említést tett egy mecset létezéséről egy hegyen, a kubai parton” – idézi az AFP hírügynökség a török elnököt.

Jóllehet széles körben elfogadott, hogy a 10. század körül már jártak vikingek arrafelé, Kolombusz Kristóf felfedezése nyomán került fel a világ térképére Amerika. 1492-ben, amikor a genovai új útvonalat keresett Indiába, a spanyol udvar szolgálatában. Néhány muszlim tudós úgy véli: hittársaik előbb járhattak ott.

Egy 1996-os cikkében például Youssef Mroueh idézte a genovai hajós naplóját, amelyben egy mecsetnek tűnő épületről volt bejegyzés a mostani Kubából. Mások úgy gondolják, hogy ez csupán metafóra: Kolombusz így akarta érzékeltetni a táj topográfiáját, azt, hogy a hegyen volt egy minaret-szerű képződmény.

Erdogan azt mondta: Ankara építeni szeretne egy mecsetet Kubában. Pontosan azon a helyen, amelyről említés esik a naplóban. “Beszélni akarok erről kubai testvéreimmel. Egy mecset ma tökéletesen illene arra a hegyre.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez