Odinga és Kibaki együtt járják az országot

Kenya versengő vezetői közös utazást terveznek országuk azon területeire, ahol a legtöbb erőszakos cselekmény történt a vitatott választások után.

Mwai Kibaki elnök és Raila Odinga miniszterelnök a különböző etnikai csoportok kibékülését sürgetve utaztak csütörtökön Rift Valley tartományba. A vezetők tartós megoldást akarnak, melyekkel elkerülhetik a jövőben a halálos összeütközéseket. Kibaki azt nyilatkozta, hogy a kormány elhatározta, megteremti a békét a tartományban. A december 27-i választások óta több ezer ember nem tud visszatérni otthonába az erőszak miatt. Odinga Kibakit vádolja a helyzet megteremtésével, mely közel ezer emberi életet követelt. Az emberek, főleg a farmerek, akiknek el kellett hagyniuk földjeiket, úgy gondolják, nem biztonságos visszatérni földjeikre, de ha ezt nem teszik meg, akkor a föld műveletlen marad, a terméshiány pedig további összetűzésekhez vezet majd.

Az új kormány április 17-én tette le esküjét a két tábor közti rossz hangulatú tárgyalások után. A megfigyelők jelentős változásokat várnak a szövetségtől, melyben az ellenzék is képviselteti magát.

Korábban az Afriporton: Megalakult az új kormány Kenyában

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez