Végső csapás a maláriára?

Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára globális kezdeményezést hirdetett a malária felszámolására. A WHO a betegség áldozatainak számát évi 1,3 millió emberre becsüli.

A tervezet, melyet a pénteki Malária Világnapra készítettek, biztosítaná, hogy 2010-ig egész Afrika területén megfékezzék a malária terjedését. Az ENSZ főtitkár a "malária elleni végső ütközetről" beszélt.  Az elmúlt években több afrikai ország tett drámai lépéseket a malária elleni küzdelemben, de pont a legsúlyosabb helyzetben levők nem harcoltak a kór ellen. A világ népességének több mint 40%-a van kitéve a moszkitók által  terjesztett halálos kórnak. A betegség nemcsak Afrika népeit fenyegeti, a világ több mint száz országának lakossága is veszélyben van. A klímaváltozás csak súlyosbítja a helyzetet, és akkor még nem beszéltünk a globális esőzésekről, a szárazságról, melyek felgyorsítják a kór terjedését. A legszegényebb országokban komoly problémákat okoz nemcsak a malária, de a trópusi náthaláz is.
A specialisták 2010-ig elegendő moszkitóhálót akarnak juttatni minden afrikai országba, ezen kívül megelőző központokat akarnak létesíteni, kifejezetten terhes nők számára is, akik különös veszélynek vannak kitéve a kór és a terhesség kettős hatása miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez