Lubickoló turisták, szomjazó busmanok Botswanában

Hatalmas vízigényű szállodákat építenek a Kalaháriban, míg az őslakók saját kútjaikat sem használhatják. A busmanok évek óta hiába próbálkoznak helyzetük javításával – úgy tűnik, a botswanai kormány érzéketlen az őslakók problémái iránt.

A Survival International április 21-i sajtónyilatkozata arról számol be, hogy újabb turisztikai beruházásokat terveznek a Kalahári-medencében. És bár a turizmus számos munkahelyet biztosít a helyiek számára, a busmanok nem mindig profitálnak az idegenforgalomból. Az eltűnőfélben lévő hagyományos kultúrák megmentéséért küzdő szervezet szerint a botswanai kormány pályázatot írt ki három új "lodge" építésére. Az efféle szállók üzemeltetéséhez igen nagy mennyiségű tiszta vízre van szükség. A területen élő busmanok ugyanakkor nem kaptak engedélyt saját kútjaik használatához. Az őslakókat 2002-ben ki is telepítették a területről, és csak négy éves pereskedés után, 2006-ban költözhettek vissza saját földjükre. Ám egykori kútjaikat továbbra sem használhatják, a kormány szerint a vízlelőhelyek "állami tulajdonban vannak".
Korábban több kút is kiapadt egy gyémántbánya kiépítése után. A Gem Diamonds bányáját szintén az őslakók beleegyzése nélkül építették. A több mint 2 milliárd dolláros beruházásból a busmanoknak semmilyen hasznuk nem származott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez