Közel tízmillió gyerek hal meg évente gyógyítható betegségekben xxx

A fejlődő országokban évente közel tízmillió, öt év alatti gyerek halálát okozzák olyan egyszerűen gyógyítható betegségek, mint a tüdőgyulladás vagy a bélfertőzés – figyelmeztetett jelentésében a Save the Children nevű amerikai jótékonysági szervezet.

Világszerte több mint 200 millió gyerek nem részesül alapvető, életmentő egészségügyi ellátásban, nem kap védőoltásokat, és nem jut hozzá a halálozásokért leginkább felelős tüdőgyulladás és a hasmenés kezeléséhez. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy már létező, alacsony költségű, a nyugati országokban rutinszerűen alkalmazott eszközök (antibiotikum, folyadékpótlás) használatával több mint hatmillió gyermek életét lehetne megmenteni évente.
A Save the Children ajánlásaiban kiemelten fontosnak nevezte az egészségügyi ellátás fokozott pénzügyi támogatását, valamint a könnyen gyógyítható betegségek kezelésének elterjesztését segítő közösségi egészségügyi dolgozók munkájának előmozdítását.
A jótékonysági szervezet az anyák helyzetéről szóló éves világjelentésében 146 országot vizsgált meg. A legjobb körülményeket Svédország, Norvégia és Izland biztosítja az édesanyáknak és gyermekeiknek, míg a legrosszabbul Nigéria áll. A leggyengébben a Szaharától délre fekvő országok teljesítenek, ahol öt nőből négy élete során nagy valószínűséggel elveszíti egy gyerekét. (MTI)
Kapcsolódó videó: dokumentumfilm a Save the Children kongói projektjeiről (ha a lejátszó nem jelenik meg, a film itt megtekinthető).

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez