Mandela hivatalosan terroristának számít az Egyesült Államokban

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela is szerepel a terroristagyanús külföldi személyeket felsoroló amerikai listán. A helyzetet maga Condoleezza Rice is kínosnak nevezte, és ígéretet tett a lista mielőbbi korrigálására.

Az egykori dél-afrikai ellenzéki mozgalom, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) az apartheid idején terrorszervezetnek számított Dél-Afrikában. Úgy tűnik, az amerikai hírszerzés nem vesztegette az időt saját listák összeállításával – legalábbis a dél-afrikai névsort teljes egészében átvették. Így történhetett, hogy Mandelán kívül az ANC valamennyi, a 70-es, 80-as években aktív tagja gyanússá vált – és gyanús maradt jóval az apartheid bukása után is.
2002-ben Tokyo Sexwale, az ANC korábbi elnöke egyszerűen nem kapott amerikai vízumot. Volt ennél abszurdabb eset is: egy bizonyos Barbara Masekelának 2007-ben nem engedték meglátogatni halálosan beteg unokatestvérét. Számos amerikai vízumkérelmező mesél hasonló történeteket – ám az említett hölgy 2002 és 2006 közöt a Dél-afrikai Köztársaság amerikai nagykövete volt.
Mandela esete azonban már a külügyminiszternél is kiverte a biztosítékot. Az amerikai tisztviselők az adminisztráció valamennyi szintjén ígéretet tettek, hogy eltávolítják az ANC képviselőit a terrorizmussal gyanúsítható személyek listájáról.
Forrás: usatoday.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez