Mugabe abszurd jelenléte a konferencián

Zimbabwe elnökének, Robert Mugabe-nek jelenléte az ENSZ római Világélelmezési Csúcstalálkozóján „abszurd”, mondta Ausztrália külügyminisztere.

„Ez a személy hagyta éhezni az embereit” – nyilatkozta Stephen Smith.
Mugabe-t felesége és kormányhivatalnokai kísérték el az útra. Annak ellenére, hogy az elnök és miniszterei az EU utazási tilalma alatt állnak, az ENSZ konferenciáin részt vehetnek.
Az ellenzék (MDC) márciusban tartott választásokon történt győzelme óta Mugabe-nek ez az első európai látogatása. A második forduló az ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai ellen június 27-én lesz.
Mugabe támogatóit azzal vádolták, hogy megtámadták az ellenzék aktivistáit, legalább 50 halálos áldozatot okozva.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csúcsa kedden kezdődik, és azt remélik, hogy az elnök péntekig marad Olaszországban.

Mind az EU, az ENSZ és az Egyesült Államok erősen kritizálják Mugambe előéletét, csakúgy, mint gazdasági vezetését. „Ez az ember politikai célra használta fel az élelmezési segélyt” – nyilatkozta Smith, aki szintén ott lesz a találkozón. „Tehát egy élelmezési ügyekkel foglalkozó konferencián Robert Mugabe jelenléte véleményem szerint meglehetősen abszurd.” Gordon Brown szóvivője Mugabe jelenlétét szerencsétlennek találja, tekintettel arra, hogy megnehezítette az élelmezési segélyt Zimbabwéban. Az ország valaha élelmiszer-exportőr volt, de ma állandó élelmiszer-hiányban szenved. Emellett az infláció évről-évre drasztikusan nő, és 5 felnőttből egynek van rendszeres munkája. Az elmúlt évben Brown bojkottált egy EU-Afrikai csúcstalálkozót, mert Mugabe is a meghívottak között volt. 2005-ben Rómában egy hasonló csúcstalálkozón már okozott egy hasonló bonyodalmat, amikor kritizálta az akkori brit miniszterelnök Tony Blairt és az amerikai elnök George W. Busht. „Szörnyű embereknek” titulálta őket. Azt is állította, hogy a Nyugat „rásózza az élelmiszert” a zimbabwei emberekre.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez