A HIV-vírus HIV-1 szubtípusának diverzitásából fakadó nehézségek

Az Egyesült Államok HIV-vírus Kutatóprogramjának nemrég megjelent egy áttekintő cikke, amely felfedi a HIV-1-vírus genetikai változatai ismeretének jelentőségét a kór lefolyásában és kezelésében.

A HIV-vírusnak két típusa ismert, a HIV-1, valamint a HIV-2. Előbbinek napjainkban 11 altípusát tartják nyilván, melyeket betűkkel jelölnek. A B-típus Amerikában a legelterjedtebb, míg az A-, C- és a D-típus leginkább a Szaharától délre eső országokra jellemzőek, vagyis a legsúlyosabban fertőzött területre.
A szekvencia-meghatározás fejlődése lehetővé tette a kórokozó különböző rekombináns formáinak azonosítását.
„A HIV-1 hatalmas változatosságából fakadóan igen nehéz azonosítani a különböző törzseket. Ez az információ pedig az alapját képezné a vírus terjedésének megértéséhez, és ahhoz, hogy küzdeni tudjunk ellene” – nyilatkozta Dr. McCutchan, az Egyesült Államok HIV-vírus Kutatóprogramjának munkatársa.
A szerzők szerint a vírus diverzitása nagyon fontos a megelőzésben, a vakcina kifejlesztésében, valamint az antiretrovirális terápiában. A vírus altípusa és a gazda interakciója befolyásolja a kór lefolyását és a továbbadást. A cikkben idéznek például egy Ugandában készült tanulmányt, amely arra enged következtetni, hogy a HIV-1 gyorsabb lefolyású betegséghez vezet, és a D-szubtípussal fertőzötteknél a halál valószínűsége sokkal nagyobb, mint az A-típus esetében.
 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez