Latin-Amerika lassítja az élelmiszersegélyt

A Latin-Amerikai országok megtagadták annak a nyilatkozatnak az aláírását, mely a világszintű élelmiszerválsággal kapcsolatos, mondták a küldöttek az ENSZ élelmezési csúcstalálkozóján a BBC-nek.

Európai hivatalnokok szerint ezen országok közül néhányan – Brazília buzdítására – nem fogják aláríni a végleges nyilatkozatot. Brazília, az egyik legnagyobb biodízel előállító ország, vadul óvja jogait a cukornádtermeléshez, mely az etanolhoz szükséges. A végső nyilatkozatot csütörtökön hozták forgalomba.
„Az egész Latin-Amerikai csapat megnehezíti a helyzetet. Talán Brazília van az egész mögött. Kétségbe vannak esve a biodízel miatt. Kivétel nélkül minden régió elfogadta a nyilatkozat tervezetét. Minden ország és régió elégedetlen valamivel, de mégis megállapodtak, de a Latin-Amerikaiak nem mozdulnak.” – mondta egy hivatalnok.
Az ENSZ Római csúcstalálkozója a felfelé szárnyaló árak miatt gyűlt össze. A nyilatkozat azzal a céllal jött létre, hogy a nemzetközi elkötelezettség segítse a krízishelyzet megoldását. A csúcstalálkozó sürgős lépéseket akar, hogy a farmereknek idén termése, növénye legyen, de nézeteltérések vannak a biodízellel kapcsolatban, mely emeli az élelmiszerárakat. „A konferencia nem a pénz mennyiségének növeléséről szól, hanem a rövidtávon az élelmiszersegély biztosításáról, középtávon a farmerek segítéséről és hosszú távú cél a technológia fejlesztése.” – mondta David Loyn Rómában.
 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez