Sztárparádé Nelson Mandela születésnapján

Szuperkoncerttel köszöntötték a világ legnagyobb sztárjai péntek este Londonban a hamarosan 90 éves Nelson Mandelát, aki az eseményen kimondatlanul, de egyértelműen elköszönt a közélettől.

Sztárparádé Nelson Mandela születésnapján

Hatalmas szuperkoncerttel köszöntötték a világ legnagyobb sztárjai péntek este Londonban a hamarosan 90 éves Nelson Mandela volt dél-afrikai elnököt, aki az eseményen kimondatlanul, de egyértelműen elköszönt a közélettől.

A Hyde Parkban éppen 46 664 fős közönség ünnepelte a ritkán látható sztárparádét, amelyet Hollywood egyik legfényesebb csillaga, Will Smith vezényelt. Az eladott jegyek száma utalás arra, hogy az idős, jórészt már visszavonult politikus ezt a rabszámot viselte a börtönben töltött 27 éve alatt. A rendezvény bevétele a Mandela nevéhez fűződő, szintén 46664 nevű jótékonysági alap kasszájába folyik; a szervezet elsősorban az afrikai HIV/AIDS-járvány ellen küzd.
Londonban már a koncert előtt biztosra vették, hogy ez lesz a már igen nehezen mozgó Nelson Mandela utolsó ilyen jellegű, nagyszabású közéleti megjelenése. A rendezvény felénél, hatalmas üdvrivalgás közepette, felesége, Graca Machel támogatásával színpadra lépő Mandelát tízezrek köszöntötték a "Happy Birthday" dallamával.
A volt államfő rövid beszédében felidézte a húsz évvel ezelőtti hasonló londoni rendezvényt, amelynek idején ő még a dél-afrikai apartheid rezsim börtönében ült. A Wembley stadionban tartott 1988-as koncerten Mandela szabadon engedését követelték, egyben köszöntve őt 70. születésnapján. A péntek esti Hyde Park-i zeneünnepen az immár 90 éves volt államfő – akit 1964-ben ítéltek életfogytiglani börtönre, harminc évvel később azonban már Dél-Afrika elnöke volt – azt mondta: ő most már szabadon állhat a koncert közönsége előtt, de nem szabad elfelejteni, hogy a munkának még távolról sincs vége.
Ahol szegénység van és betegség, beleértve az AIDS-t, ahol emberek elnyomatástól szenvednek, ott még maradt elvégzendő feladat; feladatunk a szabadság megteremtése mindenki számára – mondta az agg politikus. Kérte a jelenlévőket és a koncertet világszerte néző százmilliókat, hogy továbbra is támogassák a 46664-es kampányt. Végezetül kijelentette: miután 90 évet leélt, ideje, hogy "a terhet új kezek vigyék tovább … most már a ti kezetekben van, köszönöm". Ezután – mintegy átadva politikai és morális örökségét a világnak – levonult a színpadról, és minden valószínűség szerint egyben végleg vissza is vonult a hasonló nyilvános megjelenésektől.
A rendezvényen bejátszottak egy filmösszeállítást, amelyen a zene, a film és a sport világsztárjai személyes üzenetekben fejezték ki jókívánságaikat Mandelának. Üdvözölte a volt államfőt mások mellett Katie Melua, Sharon Osbourne, Sheryl Crow, Morgan Freeman és Susan Sarandon.
David Beckham néhány mondatát hatalmas üdvrivalgás fogadta, feleségével, Victoriával azonban már rútabb módon bánt a közönség: amikor a Spice Girls egykori lánybanda volt énekese jelent meg a kivetítőn, csúnyán kifütyülték.
Az éjszakába nyúló koncert fellépőinek listájáról nem hiányoztak olyan nevek, mint Brian May és a Queen, Annie Lennox, Leona Lewis, Johnny Clegg, Joan Baez, a Razorlight és a Sugababes. Fellépett és meglepően jó formában volt Amy Winehouse, a súlyos drogfüggőséggel küszködő Grammy-díjas énekesnő is, akit a hét elején – kábítószerezésével összefüggő tüdőproblémái miatt – még kórházban kezeltek.
Mandela már a hét elején Londonba érkezett, ahol fogadta őt Gordon Brown miniszterelnök – ő a koncerten is jelen volt -, valamint II. Erzsébet királynő is, aki udvari források szerint a világon egyedül a volt dél-afrikai államfőtől tűri el, hogy a "felség" titulus helyett a keresztnevén szólítsa…
(forrás: stop.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez