Új alapokra kerülnek az afrikai fejlesztések?

Az Afrikai Unió, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek új “útitervet” vázoltak fel kedden az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak elérése végett, és felszólították az adományozó országokat, hogy teljesítsék Afrika iránt vállalt kötelezettségeiket.

Az Afrikai Unió sarm-es-sejki csúcstalálkozójának utolsó napján tették közzé az "útitervet", amely ajánlásokat tartalmaz az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak afrikai megvalósítására nézve. Jakaya Kikwete, az Afrikai Unió soros elnöke hangsúlyozta, hogy a jelentésben foglalt ajánlások mezőgazdasági, oktatási, egészségügyi és infrastrukturális beruházásokat javasolnak a millenniumi fejlesztési célok elérése érdekében.

2000-ben az ENSZ tagállamai nyolc cél elérését vállalták 2015-ig: a végletes szegénység és az éhínségek visszaszorítását, az általános iskolai oktatás biztosítását mindenki számára, a nemek közötti egyenlőségnek és a nők felemelkedésének támogatását, a gyermekhalandóság csökkentését, az anyák egészségének javítását, az AIDS és a malária elleni küzdelmet, a tartós fejlődés feltételeinek megteremtését és erős partnerkapcsolatok kialakítását a magánszektorral és a társadalmi szervezetekkel a fejlődés elősegítése érdekében.
Néhány nappal a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) július 7-9-i csúcstalálkozója előtt a nemzetközi szervezetek felszólították a nyolcakat: tartsák be az Afrika fejlesztésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeiket. Az afrikai vezetők azt várják a G8-tól, hogy konkretizálja ígéreteit; a nemzetközi vállalások hiteléről van szó – jelentette ki Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának vezetője.
2005-ben a nagy-britanniai Gleneagles-ban tartott csúcstalálkozójukon vállalták a G8-országok, hogy 2010-re megkettőzik – 50 milliárd dollárral megemelik – a fejlődő országoknak szánt segélyeiket, és ennek az 50 milliárdos többletnek a felét afrikai államoknak juttatják. Az Afrikának megígért 25 milliárd dollárnak azonban eddig csak körülbelül a negyede folyt be.
(forrás: stop.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez