Bevezetik a saríát Szomáliában

A szomáliai ideiglenes parlament egyhangúlag áldását adta szombaton az iszlám törvénykezést, a saríát bevezető jogszabály tervezetére, amelyet a szövetségi átmeneti kormány terjesztett elé.

A nemzetközileg elismert átmeneti kormány az 1991 óta polgárháborús viszonyok között élő kelet-afrikai országnak csupán egyes déli területeit tartja ellenőrzése alatt, a többi részét szakadár helyi kormányok, helyi klánok, hadurak, illetve iszlamista szervezetek uralják.

A magát mérsékelt iszlamistának valló, január végén megválasztott Sejk Sharif Ahmed államfő február végén jelentette be, hogy elfogadja a saría alkalmazásának elvét, és tűzszünetet ajánlott a radikális iszlamista fegyveres erőknek. A kormány ezek után március 10-én a gyakorlatban is kezdeményezte a saría bevezetését.

Ezzel engedményt tett az ország déli és középső területeinek nagy részét hatalmukban tartó radikális iszlamista fegyvereseknek, akik régóta követelték ezt a lépést. Az engedmény hat arab (szaúd-arábiai, katari, kuvaiti és szudáni) muzulmán vallási vezető közvetítésével folytatott egyezkedés eredménye.

A korábbi államfő, a decemberben lemondatott Abdullahi Yusuf ellenzett minden tárgyalást a radikális iszlamistákkal. A mérsékelt iszlamistákkal kibővített parlament azonban a szintén mérsékelt iszlamistának tartott Sejk Seríf Ahmedet választotta meg a helyére január végén, lehetővé téve a kompromisszum és ezzel a tűzszünet létrejöttét a kormány és az iszlamisták között.

 

Forrás: MTI

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez