Népirtás vádjával börtönöztek be egy ruandai hivatalnokot

Az Egyesült Nemzetek bírósága egy volt ruandai belügyminisztert 30 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte, mert emberek ezreit félrevezetve a biztos halálba küldte őket.

Hutu törzsbéliek több mint 800.000 ezer tutszit mészároltak le az 1994-ben történt 100 napos vérontásuk során.

A tanzániai központú ruandai nemzetközi bíróság (ICTR – International Criminal Tribunal for Rwanda) kijelentette, hogy Callixte Kalimanzira – aki a gyilkosságok idején közeli szövetségese volt az akkori miniszterelnöknek és az elnöknek – bűnösnek találtatott népirtás és népirtásban való bűnrészesség vádjában.

A 2005-ös vádiratban, az ICTR azzal vádolta Kalimanzirát, hogy több ezer tutszi lakost arra bíztatott, hogy a Kabuye dombon keressenek menedéket, ételt és italt ígért nekik, majd személyesen irányítva az akciót, hutukkal végeztette ki őket.

Az 54 éves Kalimanzira-t, akit a mészárlás céljából katonai és rendőri erők toborzásával is megvádoltak, 2005-ben tartóztatták le, erre ő azonnali ártatlansági kérelmet nyújtott be.

Tiltakozások:

15 éve a hutuk 800 ezer tutszit és politikailag mérséklet hutu-t végeztek ki a 100 napos vérontás alatt Ruandában.

Kalimanzira ítéleteinek száma az ICTR döntéseivel 38-ra emelkedett, ebből 6 felmentés volt.

A bíróságnak az elmúlt év végéig minden pert be kellett fejeznie, és 2010-ig az összes fellebbezést végig kell tárgyalni, mielőtt végleg felgöngyölítik a per összes szálát.

Noha az események elhúzódtak, azért az ICTR keményen dolgozik, hogy 2009-es év végére sikerüljön átvizsgálni az összes bizonyítékot.

Többen tiltakoztak a nemzetközi közösség alkalmatlansága miatt, mivel azok szervezetei képtelenek voltak megelőzni vagy megállítani a népirtást. A tiltakozók emellett követelik, hogy találják meg az igazi felelősöket.

 

 

Szerkesztette: AHU – Kisvárdai Gyula Balázs

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez