USA-Kongói Demokratikus Köztársaság közös együttműködése a nemi erőszak ellen

2009. augusztus 11-én Gomában a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC), az Egyesült Államok külügyminisztere Hillary Clinton bejelentett egy 17 millió dollár értékű alapot, ami felhasználható a nemi erőszak elleni harcra a DRC-ben

A felajánlás tartalmazza a 7 millió dollár értékű USAID programot is, ami Észak és Dél Kivu tartományba irányul. Ez a régió az, ami a leginkább érintett. A nemi és szexuális erőszak a jelenleg tartó fegyveres konfliktus, a biztonság hiánya és a helyi populáció megváltozása miatt történhet meg.  Ez a három éves program az egészségügyi ellátásra, tanácsadásra, gazdasági támogatásra és jogi támogatásra terjed ki a több mint 10.000 védtelen nő és lány védelmében Kivu tartományban.

Ráadásul a 10 millió dolláros adomány hozzájárul ahhoz, hogy az USA kormánya irányítsa a nemi erőszak elleni harcot a DRC-ben. Ezek a források új programok indítására és a régiek finanszírozására lesznek felhasználva. Technikai szakértők azon dolgoznak, hogy a nőket és azokat a munkásokat, akik a frontvonalon dolgoznak, felszereljék mobil eszközökkel, hogy jelentsenek vagy információt, osszanak meg a hatóságokkal, illetve jogi tanácsot kapjanak. USAID és más amerikai program támogatásával, a Nemzetvédelmi Minisztériumon keresztül az U.S. Africa Parancsnokság (AFRICOM) hamarosan felállít egy csoportot, ami meghatározza, hogy hogyan lehet a túlélőket a leghatékonyabban támogatni. Ilyen támogatás tartalmazhat akár egészségügyi intézmények ellátását. Az AFRICOM továbbá még nyújt olyan tréning lehetőséget is, ami során a nemi erőszak áldozatairól és azok jogi lehetőségéiről tart előadást a kongói hadsereg közreműködésével. Gomában, Clinton bejelentette a norvég kormánnyal való együttműködését, ami során az Észak-kivui egészségügyi központ fejlesztésére is sor kerül, azért hogy jobb ellátást kapjanak a túlélők.

A civilek védelem és szexuális erőszak elleni harc jelenleg kétségbeejtő. A Nemzetvédelmi Minisztérium nemrég engedélyezett 2.9 millió dollárt, hogy női rendőrtiszteket is képezhessenek ki és azok nyomozzanak a nők ellen elkövetett nemi erőszak ügyekben.

Az amerikai kormány vezetésével megkezdődik a szexuális erőszak elleni harc a DRC egész területén, de leginkább Észak és Dél-Kivu, Orientale, Maniema és Katanga tartományokban. Ezek az amerikai kormány által támogatott programok 2002 óta több mint 100.000 túlélőn segítettek már. A programok finanszírozzák az egészségügyi kezelést, a tanácsadást, jogi segítséget, és a társadalomba való integrálásukat.

Az amerikai kormány célja, hogy befejeződjön a konfliktus, megvédje az alapvető emberi jogokat és megszüntesse a szenvedést.

 

Forrás: America.gov

Szerkesztette: Ocskán Koppány

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez