Zimbabwe: Robert Mugabe amnesztiát ad 1 544 fogolynak

Robert Mugabe zimbabwei elnök amnesztiát adott 1 544 fogolynak, ez a börtönben lévők több mint 10%-át érinti. Erre a lépésre azért került sor, mert a börtönökben nagy az élelmiszerhiány -jelentette be az igazsági minisztérium szeptember 2-án, szerdán.

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}

A zimbabwei Büntetés-végrehajtási Szolgálatnak gondokkal küzd a foglyok élelmiszerellátását, a ruháztatását, illetve szállítását illetően (…) rövid távú megoldásként általános amnesztiát hirdettek" mondta egy minisztériumi képviselő, David Mangot a New Ziana hírügynökségnek.

 

Ezen az intézkedés fő haszonélvezői a nők, a fiatalok, és a halálos betegek voltak.

Gyilkosság, nemi erőszak illetve kormány elleni összeesküvésért elítélt foglyokra nem terjedt ki az intézkedés. Az Amnesty International szerint a zimbabwei túlzsúfolt börtönökben a több ezer fogoly közül 12 900 halt meg az év első hat hónapjában.

 

2009. júniusában a kormány engedélyezte a Vöröskeresztnek, hogy élelmiszersegélyt, takarókat, gyógyszereket és szappant biztosítson azoknak a letartóztatottaknak, akik alultápláltak voltak és gyakran kolerában, TBC-ben és egyéb fertőző betegségekben szenvedtek.

Elzárták a vizet a Khami szigorúan őrzött börtönében Bulawayóban, az ország második  legnagyobb városában, mert számlái nem voltak rendezve.

Zimbabwe első embere jobban tenné ha az amnesztiát kiterjesztené a többi fogolyra is, akiket eddig nem érintett ez a lépés.

 

Csak így tudná javítani az emberi jogok területén csorbult rossz renoméját.

A nyugat gyakran kritikával illeti az idős Mugabét, melyhez ürügyet az emberi jogok szolgáltatnak. Ezután javulhat az alapvető állampolgári jogok, a befektetési hangulat és a külföldi befektetők megjelenése is. Ez segíti a nemzetgazdaság élénkítését, és Mugabe elnöknek a hatalommegosztást is be kell tartania, melyről a Demokratikus Változásért Mozgalommal(MDC) a közelmúltban tárgyalt.

 

Forrás:allafrica.com

Szerkesztette: Raymond Irambo – AHU

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez