A dél-afrikai vezetők célja, hogy véget vessenek a zimbabwei válságnak

A dél-afrikai politikusok tárgyalásokat kívánnak kezdeni Mozambikban annak érdekében, hogy megakadályozzák a zimbabwei egységkormány összeomlását.

A kormány azóta van válságban, mióta a miniszterelnök, Morgan Tsvangirai bojkottálja a kabinetüléseket. Tsvangirai azért tiltakozik, hogy az elnök, Robert Mugabe megfelelően teljesítse a hatalommegosztási egyezményt.

 

A zimbabwei hatóságokat is tüzetes vizsgálat alá helyezték egy Namíbiában tartott gyűlésen, amelyen a nemzetközi gyémánteladások szabályozói vettek részt. Zimbabwének szembe kell néznie a felfüggesztéssel azon tanúsítványok miatt, melyek szerint a rendőrség és a hadsereg emberi jogokat sértettek a Marange gyémántmezőn, amelyet a leggazdagabbnak tartanak a világon.

 

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) vezetői csütörtökön tartanak egy találkozót, amelyen részt vesz Szváziföld királya, III. Mswati, Mozambik elnöke, Armando Guebuza, a zambiai elnök, Rupiah Banda, valamint a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, Jacob Zuma.

 

A találkozón Tsvangirai és Mugabe jelenlétére is számítanak. A korábbi ellenzéki vezető, Morgan Tsvangirai azzal vádolja régi ellenfelét, Mugabét, hogy „megbízhatatlan és tisztességtelen partner” a hatalommegosztási egyezményben, amit tavaly kötöttek meg.

 

A Human Rights Watch sürgeti a SADC vezetőit, hogy igyekezzenek nyomást gyakorolni Mugabe Zanu-PF pártjára, hogy vessen véget az emberi jogok folyamatos megsértésével kapcsolatos ügyeknek.

 

Forrás: BBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez