Az elefántcsontparti szemét „áldozatai” kártérítést kapnak

Négy évig tartó jogi vita után kompenzálják azokat az elefántcsontparti embereket, akik azt állítják, hogy a szemétlerakó telep miatt betegedtek meg.

Több száz elefántcsontparti ember – akik közül sokan nem rendelkeznek bankszámlával – hosszú órákig állt sorban, hogy megkapják a kártérítési csekket. Mintegy 30 ezer ember fog részesülni abból a 45 millió dolláros kártérítésből, amit a Trafigura nevű multinacionális olajtársaság fizet ki a károsultaknak.

A cég korábban tagadta, hogy a szemét veszélyes, valamint azt sem ismerte el, hogy tudott a vegyi anyagok lerakásáról a telepen. A Trafigura 2006-ben felbérelt egy helyi vállalatot a szemét kezelésére és elhelyezésére, azonban a vegyszerek a fővárosba, Abidjanba kerültek. Nem sokkal ezután emberek ezrei panaszkodtak különféle betegségekről, és kiderült, hogy összefüggés van a vegyi anyagok, valamint a megbetegedések között.

Azokat a jelentéseket, melyek szerint a hulladék haláleseteket, illetve súlyos sérüléseket okozott, a Trafigura mindig is visszautasította, és a felperesek ügyvédei ebben egyetértettek. A felek végül megegyeztek a bíróságon, hogy a hulladék influenzaszerű tüneteket okozott.

Az egyik helyi aktivista, Claude Gouhourou szerint akár három hétig is eltarthat, amíg lezárul az egész kártérítési folyamat.

„Négy éve tart már ez az ügy. Belefáradtunk. Csak a pénzünket akarjuk megkapni” – nyilatkozta Fatoumata Ouattara felperes.

A 45 millió dolláros kártérítésen túl a Trafigura közel 200 millió dollárt fizetett az elefántcsontparti kormánynak 2007-ben.

Forrás: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez