Kevesebb békefenntartó Kongóban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta, hogy június 30-ig kivonnak kétezer békefenntartót a Kongói Demokratikus Köztársaság területéről.

A közép-afrikai országban tartózkodó mintegy 20500 fős békefenntartó kontingens teljes kivonását elhalasztották jövő évre. A Biztonsági Tanács döntése szerint a MONUC, vagyis az ENSZ kongói missziója 2011. június 30-ig lesz jelen Kongóban. Júliustól a MONUC-öt átnevezik – az ENSZ kongói stabilizációs missziójának fogják hívni. A határozat 19815 fős katonai személyzetet, 760 katonai megfigyelőt, 391 rendőrt és összesen 1050 fős rendőri egységeket engedélyez.

Az ENSZ békefenntartói 1999-ben érkeztek a Kongói Demokratikus Köztársaságba azért, hogy véget vessenek az egész ország területén zajló polgárháborúnak. Mióta a konfliktus 2003-ban befejeződött, a békefenntartók főleg azokkal a milíciákkal foglalkoznak, amelyek rendszeresen kifosztják az ország ásványi anyagokban gazdag keleti részét. A legtöbb ilyen szervezetet már sikerült lefegyverezni.

A Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Joseph Kabila bízik benne, hogy a nemzetbiztonsági erők megoldást találnak a problémákra. Kabila már korábban jelezte, hogy szeretné, ha az ENSZ-katonák 2011 végére távoznának az országból. Néhány szakértő szerint azonban egyes régiókban túlságosan bizonytalan lesz a helyzet a békefenntartók jelenléte nélkül.

A szexuális erőszak különösen nagy probléma a közép-afrikai államban – az ENSZ szerint 2009-ben több mint 800 nőt erőszakoltak meg a harcok során. A MONUC-katonák igyekeztek kíséretet biztosítani a védtelen nők számára.

 „A civilek védelme a legfőbb feladat, és a békefenntartók mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy teljesítsék feladatukat” – olvasható az ENSZ határozatában.

Forrás: BBC

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez