Kongói Demokratikus Köztársaság: 70 ezer ember menekül az erőszak miatt

Az elmúlt hetekben több mint 70 ezren menekültek el otthonukból az erőszak miatt a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Észak-Kivu tartományban – jelentette az ENSZ a héten.

 

Beni régióban a jelentések szerint kb. 20 ezer ember hagyta el otthonát a kongói nemzeti hadsereg és az Ugandai Szövetséges Demokratikus Erők között zajló katonai hadműveletek miatt – közölte Elisabeth Byrs, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (UNOCHA) szóvivője.

Lubero régióban tízezer család, vagyis közel 50 ezer ember kénytelen a Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű szervezet hutu lázadói elől menekülni – tette hozzá Byrs.

Észak-Kivu tartományban múlt héten több olyan esetet is jelentettek, melyek során segélyszervezeteket, és azok munkatársait támadták meg. „2010 eleje óta 68 támadásról van tudomásunk” – mondta Byrs.

Az UNOCHA szóvivője hozzátette, hogy az ENSZ a Kongói Demokratikus Köztársaságban idén mindössze 335 millió dollárt kapott a kért 827 millió helyett.

Ha nem jut elég pénz a térségbe, akkor 180 ezer, egy éven aluli csecsemő nem kaphatna meg fontos oltásokat; százezer, öt éves kor alatti gyermek nem részesülhetne malária elleni kezelésben, valamint 200 ezer alultáplált kisgyerek szenvedne tovább segítség nélkül. Ezen kívül 400 ezren nem jutnának vízhez és egészségügyi ellátáshoz, illetve tízezer olyan nő, akiket szexuálisan bántalmaztak, nem kapna orvosi és pszichológiai kezelést.

Forrás: Africa News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez