A kongói Thomas Lubanga őrizetben marad

A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala pénteken fellebbezett Thomas Lubanga, egy kongói milícia egykori vezetőjének szabadlábra helyezése ellen – jelentette be az ügyész egy hágai sajtótájékoztatón.

 

Moreno-Ocampo, a bíróság ügyésze azt kérte, hogy a fellebbezést függesszék fel, amíg a fellebbezési tanács nem nyilatkozik Lubanga szabadlábra helyezéséről, ami azt jelenti, hogy az egykori kinshasai hadúr letartóztatásban marad.

Július 15-én a Nemzetközi Büntetőbíróság elsőfokú bírósága elrendelte Thomas Lubanga szabadlábra helyezését, miután július 8-án felfüggesztették a perét arra hivatkozva, hogy „bizonyíték hiányában” senkit nem lehet fogva tartani.

Paul Madidi, a bíróság kinshasai kommunikációs munkatársa pontosította, hogy a döntés nem azonnali hatályú, és csak akkor lép életbe, ha letelik az az öt nap, ami az ítélet elleni fellebbezéshez rendelkezésre áll.

A 49 éves Thomas Lubangát háborús bűnök elkövetésével vádolják, miután 15 évnél fiatalabb gyerekeket sorozott be a Kongó felszabadításáért küzdő hazafias hadseregbe, akiket aztán az Ituriban, a keleti országrész egyik régiójában 2002 szeptembere és 2003 augusztusa között zajló harcokban be is vetett.

A 2006 márciusában Hágába szállított Lubangát a Bíróság négy éve tartja őrizetben. A 2009 januárjában kezdődött perét szinte a kezdetektől problémák övezték. Bírák és ügyészek vitatkoztak azon, hogy felhasználhatók-e bizonyítékként az ENSZ és a civil szervezetek személyzetétől a helyszínen rögzített bizalmas tanúvallomások, akik attól félnek, hogy a személyazonosságuk felfedése veszélybe sodorhatja őket és munkájukat.

A megfigyelők szerint az ügyészi hivatal fellebbezése több hónapig késleltetheti Lubanga szabadlábra helyezését.

Forrás : AfriSCOOP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez