Éhhalál vár a szíriai menekültekre?

1,7 millió szíriai menekült ellátása bizonytalanná vált, mert az ENSZ élelmezési segély alapjának elfogyott a pénze. Heti 35 millió dollárra lenne szükség ahhoz, hogy a szíriai menekülteket ellássák élelemmel.

A helyzet annál is súlyosabb, mert közeleg a tél és a menekültek többségének nincs téli ruhája és a fűtés sem megoldott sok táborban. Jelenleg 64 millió dolláros hiánya van az ENSZ élelmezési segély alapjának, amely döntő szerepet tölt be a szíriai menekültek támogatásában. A polgárháború 2011 márciusában kezdődött meg Szíriában. Akkor szunnita fegyveresek a nyugati államok és Szaúd-Arábia valamint Katar támogatásával megkísérelték Asszad elnök rendszerének megdöntését. Az akció nem sikerült, de a polgárháború óriási pusztítást végzett, és 1,7 millió ember vált földönfutóvá. Ők Törökországban, Irakban, Egyiptomban, Jordániában és Libanonban élnek menekült táborokban- rémes körülmények között. Az ENSZ élelmezési segély alapja eddig már 800 millió dollárt költött rájuk. Az alapnak ezenkívül el kell látnia azokat a szíriai népcsoportokat is, melyek a “felszabadított területeken” élnek, vagyis a szunnita milíciák irányítása alatt állnak.

Minthogy a polgárháború elhúzódik a menekültek helyzete kétségbeejtővé válik. A nyugati világ változtatott az elképzelésein azt követően, hogy idén nyáron az egyik szunnita milícia, az ISIS vezére kikiáltotta a Kalifátust, és magát Kalifának hirdette ki. Ezt követően Obama amerikai elnök nagykoalíciót hirdetett meg a Kalifátus ellen. Ebben a nyugati hatalmakon kívül részt vesz Szaúd-Arábia és Katar is. Asszad elnök felajánlotta az együttműködést a koalíciónak, de ezt nem fogadták el. De facto mégis fennáll az együttműködés, hiszen az amerikai légierő éppúgy támadja a Kalifátus állásait, mint a szíriai harci gépek. Eközben a szíriai menekültek sorsa mind kisebb figyelmet vált ki, hiszen az arab tavasz szépen csendben lekerült a programról Washingtonban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez