Nem engedik el a kongói lázadóvezért

A Nemzetközi Büntetőbizottság felfüggesztette a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó Thomas Lubanga kiadatását.

 

 

 

 

 

Az ügyészek fellebbeztek a bíróság azon döntése ellen, hogy a tárgyalás után szabadon engedjék a férfit. Lubangát azzal vádolták, hogy 2002-2003-ban gyerekkatonákat toborzott, de végül a bíróság nem találta bűnösnek. 

Lubanga tárgyalását két héttel ezelőtt függesztették fel, mivel a bírák eljárási szabálytalanságokat fedeztek fel, így addig marad őrizetben, míg a végső döntés meg nem születik az ICC részéről. A bírák viszont ezt kifogásolják, és úgy gondolják, hogy nem tisztességes még mindig fogságban tartani Lubangát.

A kongói férfi tárgyalása 2009-ben kezdődött, azonban a bizonyítékokról kialakult viták miatt 7 hónapot elcsúszott, most viszont jogi kihívásokkal kell szembe néznie.

Az egyik szemtanú visszavonta vallomását, melyben azt állította, hogy akkor sorozták be a gyerekkatonák közé, mikor az iskolából ment haza.

Bunia és környéke a mai napig bizonytalan területnek számít, így nem tudják biztosítani a szemtanúk épségét. Lubanga a Kongói Hazafiak Unió milíciának volt a vezetője, akik 1999-től 2003-ig az aranyban gazdag Ituri területért harcoltak, de a régióért vívott harc, egy belső, faji háborúvá gyűrűződött, melyben közel 50 ezren haltak meg és több ezer ember vált otthontalanná.

Forrás: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez