Ghana: 2.1 millió dollár a hallgatók képzésére

Több mint 2 millió dollárt invesztál Ghana a következő években a geológus hallgatók képzésére Nyugat-Afrika alsóbb területein. A Kwame Nkrumah Tudomány és Technika Egyetem lett kiválasztva feladatra, hogy hozzon létre egy központot a munkálatok felügyeletére.

Összesen 20  (Baukina Fasóból, Ghanából, Maliból, Nigerből és Nigériából érkező) hallgatónak ajánlottak fel ösztöndíjat, ha részt vesznek az egyetem által elindított “Összefogás a Zöld Afrikáért Mozgalom” (AGRA) nevű négyéves PhD-programban.

Arra számítanak, hogy a 2015-ös mezőgazdaság-fejlesztő program eredményeképpen 6%-kal lesznek képesek megnövelni Afrika élelemtermelésének teljesítményét.

Eddig több, mint 300 ezer dollárt fordítottak laboratóriumfejlesztésre az egyetemen. A talaj korlátozott termékenységét állapították meg legfőbb tényezőként, mely akadályozza a mezőgazdasági termelést Afrikában: a leromlott földminőség alacsony hozamot eredményez.

Dr. Namanga Ngoni, a Zöld Afrikáért Mozgalom elnöke azt mondta, hogy a hallgatók képzése jelenti a kulcsot a technológiai fejlesztésekhez és a lényegesebb intézkedésekhez, melyek megoldhatják a földminőség problémáját.

Azt is megjegyezte: ” Ha nem teszünk lépéseket a további degradáció ellen, valamint a termőképesség fejlesztésének érdekében, akkor a Zöld Mozgalom elveszti lendületét. Tehát tőkésítjük magjainkat a földjeinken, a piacokon, és abban a politikai környezetben, ami elég rátermett lesz arra, hogy mezőgazdaságot tartson fenn.”

Kwesei Ahoi, Ghana élelmezésért és mezőgazdaságért felelős minisztere kijelentette, hogy a minisztérium továbbra is folytatja együttműködését az egyetemekkel, hogy “jelentősen fejlessze az Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium tudományos és technológiai kapacitását, elősegítve ezzel a Zöld Mozgalom útját.”

forrás: africanews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez