A nigériai választási bizottság halasztást kért

A nigériai választási bizottság azt javasolja, hogy a választások időpontját halasszák el. A választásokat januárra időzítették, de a bizottság azt javasolja, hogy áprilisban legyen megtartva.  

A választási bizottság elnöke, Attahiru Jega (képünkön) azt mondta, hogy a bizottságnak számtalan akadályt kellene leküzdeni ahhoz, hogy a választásokat januárban meg lehessen tartani. Jega megkérte a politikai vezetőket, vegyék számításba az összes lehetőséget, hogy elhalasszák a választásokat egy későbbi időpontra. A Független Nemzeti Választási Bizottságnak nincsen felhatalmazása, hogy saját maga megváltoztassa a választások dátumait.

A választás három fordulóból áll, ami során a nigériaiak megválaszthatják az elnököt, a törvényhozókat és a tartományi kormányzókat. Nigériában hagyományosan áprilisban tartják az elnökválasztásokat, de az év elején a törvényhozók át rakták az időpontot januárra, hogy több idő maradjon a választói lista elkészítésére.

Az elnökválasztást január 22-én tartanák, amit megelőz egy héttel a parlamenti választás, és egy héttel később pedig az állami választásokra kerülne sor. A szavazói regisztrációt november első két hetére időzítették.  

Goodluck Jonathern, jelenlegi elnöknek négy kihívója van, akik mind a muszlimok lakta északi országrészből származnak.

A Népi Demokratikus Párt tagjai jelenleg azon tanakodnak, hogy keresztény vagy muszlim vallású elnökjelöltet állítsanak.  A párt hagyományosan rotációs rendszerben egyszer keresztény, egyszer muszlim jelöltet állít, két elnöki terminus után.

A jelenlegi elnök elődje, Umaru YarAdua muszlim volt, Goodluck Jonathan pedig keresztény. Az előző elnök YarAdua májusban halt meg.

forrás: VOANEWS

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez