Blokád Szomália körül?

Az Afrikai Unió tengeri és légi blokád alá vonná Szomáliát, hogy megállítsák a külföldről érkező fegyverek és harcosok beáramlását a háborúval sújtotta országba.

Az ENSZ BT segítségét kéri az Afrikai Unió, hogy blokád alá vonják Szomáliát. Ramtane Lamamra, az Afrikai Unió biztosa (képünkön) azt mondta, a szomáliai káosz könnyen átterjedhet a környező országokra, ami az egész régiót veszélyezteti.  A politikus azt is bejelentette a BT ülésén, hogy a szervezet megerősítené, 20 ezer fősre növelné a szomáliai békefenntartó missziót, és 1680 rendőrt is küldene az országba. Lamarra arra kérte az ENSZ-t, hogy biztosítson forrásokat a terv megvalósítására. Az átmeneti szomáliai kormány támogatja a javaslatot, a BT jogosnak tartja, de még mérlegeli a kérést.

Az Afrikai Unió jelenleg 8000, gyengén felszerelt békefenntartót állomásoztat Szomáliában.. Uganda már korábban is felajánlotta, hogy kész 20 000 katonát küldeni az országba, de egyedül nem képes vállalni a költségeket. A kelet-afrikai államnak húsz éve gyakorlatilag nincs stabil kormánya. Az ENSZ támogatását élvező jelenlegi vezetés a főváros ellenőrzését sem tudja teljes mértékben biztosítani. Az ország legnagyobb részét fegyveres milíciák uralják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez