Clooney műholdjai ellenőrzik a szavazást Szudánban

 

Dél-Szudán, Dzsuba – Már a függetlenségi népszavazás első napján hatalmas tömegben mentek az urnákhoz a dél-szudániak. Összesen négymillióan vetették magukat nyilvántartásba, hogy szavazhassanak. A népszavazás egy hétig tart, ha a függetlenség párti szavazatok győznek, legkorábban két év múlva új állam alakulhat Afrikában.
A dél-szudáni félig autonóm terület elnöke az elsők között ment szavazni. Salva Kiir miután leadta voksát úgy nyilatkozott, hogy ez egy történelmi pillanat, amit régóta vártak a dél-szudániak. A mostani népszavazás egy hosszú polgárháborús folyamatot zárhat le. A 2005-ben született békemegállapodásban határozták meg, hogy a keresztény többségű Dél-Szudán népszavazáson nyilváníthatja ki függetlenségét. A voksolás eredményétől függően 2-5 év múlva új állam alakulhat az afrikai kontinensen. A népszavazást rendkívüli nemzetközi érdeklődés kíséri. Az első napon a helyszínen volt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, Jimmy Carter volt amerikai elnök és George Clooney. Az amerikai színész az általa támogatott civilszervezettel együtt még a népszavazás előtt üzembe állított egy műholdas megfigyelő rendszert, amelynek elsődleges feladata ellenőrizni a népszavazás tisztaságát.
Dél-Szudán függetlenné válásával azonban új konfliktus keletkezhet. A dél-szudáni régió jelentős olajkinccsel bír, ennek megosztása az északiakkal még számos vita alapja lehet. Ezek mellett a szudáni elnök Al-Basír többször is kinyilvánította, hogy a szétválás után az északi területeken szigorú, ortodox iszlám államot vezet be.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez