Kitiltották a kormányt Észak-Szomáliából

Szomália/Puntaföld, Garowe – Nehéz helyzetben van a szomáliai ideiglenes kormány. Az országhoz tartozó, de 1998 óta autonóm területként működő Puntaföld vezetése a múlt héten szakított a központi kormányzattal, és most újabb lépésre szánta el magát.

Kitiltották a szomáliai ideiglenes kormány vezetőit és tisztviselőit Puntaföldről. Az 1998-óta autonóm országrész vezetése a múlt héten szakította meg kapcsolatait a mogadishui kabinettel. A puntaföldiek képviselője, Ali Gab Yusuf azt mondta, a korlátozásokról értesítették a bevándorlási hivatalt és a határátkelőket. A mogadishui kormány tagjai nemkívánatos személyek Puntaföldön ezért ők nem léphetnek be a területre – mondta Yusuf. A határozat értelmében a puntaföldiek nem működhetnek együtt az ideiglenes kormány tagjaival és képviselőivel az új, legitim szomáliai vezetés létrejöttéig. Az ideiglenes kormány még nem kommentálta a történteket.

Puntaföld Szomália legstabilabb és legbékésebb tartománya. A 21 éve tartó polgárháborúban a puntaföldiek sikerrel akadályozták meg a konfliktus terjedését. Az autonóm országrész már régóta nemzetközi elismertségért küzd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez