Újabb kísérlet az elefántcsontparti rendezésre

Elefántcsontpart, Abidzsán – Az Afrikai Unió nem adja fel. Az eddigi tárgyalások ugyan rendre kudarcba fulladtak, de szervezet most egy új, 20 tagot számláló közvetítő csoportot küldött a nyugat-afrikai országba. A több afrikai állam politikusaiból álló delegáció célja, hogy feloldja a politikai patthelyzetet.

A közvetítők várhatóan csütörtökig maradnak az országban és Laurent Gbagbóval és Alassane Outtarával is tárgyalni fognak a lehetséges megoldási javaslatokról. Az Afrikai Unió célja, hogy február végéig megoldást találjanak a válságra. A hétvégén Laurent Gbagbo támogatói felháborodtak azon, hogy Burkina Faso elnöke, Blaise Compaore is közvetítői szerepet kapott. Szerintük 2002-ben a burkina fasói elnök titokban támogatta az elefántcsontparti szeparatista törekvéseket.

A novemberi választások vesztese, Laurent Gbagbo a nemzetközi tiltakozások és szankciók ellenére sem hajlandó átadni a hatalmat a nyertes Alassane Ouattarának. A hatalomhoz ragaszkodó elnök irányítása alatt van a hadsereg, a média és a kormányzati épületek. A választás győztese, Alassane Ouattara pedig a Gulf Hotelból próbálja irányítani az országot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez