Ég a város, ég a ház is Szudánban

Dél-Szudán, Abyei – 300 épületet gyújtott fel Dél-Szudánban egy helyi milícia Abyei közelében. A George Clooney támogatásával működő civil szervezet által üzembe helyezett műholdas megfigyelőrendszer képei megerősítették a hírt.

A gyújtogatásoknak egy halálos áldozata is van. Azért nem több, mert a lakosság elmenekült, mire a fegyveresek odaértek. Egy szellemi fogyatékos férfi azonban maradt. Vesztére. A milícia megölte a beteget, majd felgyútott 300 épületet. A műholdas megfigyelőrendszer képei bizonyítják, hogy a fegyveresek módszeresen lobbantották lángra a házakat. Az ügyben megszólaló George Clooney elmondta „Ha az erőszakot nem állítják meg, az veszélyeztetheti az észak-déli megbékélési folyamatot”.

Az abyei régió kormányszóvivője, Charles Abyei a Népi Védelmi Erőket (PDF) vádolja a támadással. A szervezet fegyvereseit az északi hadsereg tartalékosaiként vetették be az észak-déli háború idején.

Az észak-szudáni elnök, Omar al-Bashir és dél-szudáni kollégája,Salva Kiir a jövő héten fog tárgyalni Abyei régióról, a volt dél-afrikai elnök Thabo Mbeki közvetítésével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez