A bunkerelnök nyerte az első csatát Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – Vissza kellet vonulniuk Ouattara erőinek az abidzsáni elnöki palota környékéről. Az utolsó akciónak szánt támadást Gbagbo maroknyi elit serege visszaverte. Ouattara segítséget kért Franciaországtól, hogy kifüstölhesse Gbagbót az elnöki palota bunkeréből, de Párizs kategorikusan elutasította a francia csapatok bevetését.

Taktikai visszavonulásként határozták meg Ouattara katonai vezetői az elnöki palota elleni támadás „felfüggesztését”. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vereséget szenvedtek az első csatában. Az abidzsáni elnöki palota ellen szerdán reggel indítottak offenzívát, délre azonban alábbhagyott a lendület, délutánra pedig világossá vált: sem a taktika, sem az alkalmazott katonai erő nem képes döntő áttörésre.

Az abidzsáni elnöki palota egy zsákutca mélyén helyezkedik el. Nehéz feladat bevenni. A palota védelmének alapja egy 100-150 elit katonából álló egység, amelyet a kertben felállított nehéztüzérség támogat. Ezen kívül több mint ezer milicista a palota körül épített ki védelmi állásokat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez