Elefántcsontpart élni akar

Elefántcsontpart, Abidzsán – Gazdasági és humanitárius válsággal küzd Elefántcsontpart. A polgárháború sújtotta nyugat-afrikai ország ellen számos szankciót hoztak, köztük olyanokat is, amelyeket Alassane Ouattara kért a nemzetközi közösségtől, hogy sarokba szorítsa riválisát, Laurent Gbagbót. Ouattara most a korlátozások megszüntetését kezdeményezte.

 

A november 28-i elnökválasztás győztese és a nemzetközileg elfogadott elefántcsontparti elnök, Alassane Ouattara azt kérte az Európai Uniótól, hogy oldja fel a kikötőket sújtó korlátozásokat. A szankciók miatt leállt az ország fő export cikkének számító kakaó kereskedelme. Jelenleg 500 ezer tonna kakaó van az országban, amit a büntető intézkedések miatt nem tudtak értékesíteni. Ouattara a Nyugat-afrikai Központi Bankot (BCEO) is felszólította, hogy a szüntesse meg a pénzügyi blokádot annak érdekében, hogy az elmaradt béreket mielőbb kifizethessék. Az elefántcsontparti állami számlák befagyasztása miatt hónapok óta nem kaptak fizetést a közalkalmazottak, a fegyveres testületek tagjai, az állami intézmények dolgozói.

A civil szervezetek is jelezték, hogy súlyos a helyzet a nyugat-afrikai országban. Nincs elég élelmiszer, az árak pedig az egekbe szöktek. A víz és az áramszolgáltatás akadozik. Több százezren menekültek el az országból.

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa. A világ kakaó szükségletének körülbelül a harmadát a nyugat-afrikai ország állítja elő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez