Elnökválasztási esélyek Nigériában

Nigéria, Lagosz – Szombaton rendezik az elnökválasztást Nigériában. Az államfői posztért folyó küzdelemben három politikusnak, köztük a jelenlegi elnöknek van esélye a jó szereplése. A kérdés az, hogy le lehet-e győzni a jelenlegi államfőt. A papírforma szerint aligha.

A kormányzó Demokratikus Néppárt jelöltje a jelenlegi elnök, Goodluck Jonathan. Az államfői posztot a volt elnök, Umaru Yar’Adua tavaly májusi halála után örökölte meg, az alelnöki posztról lépett előre. A „Kalapos” elnök gazdasági reformjainak köszönhetően vívta ki a nemzetközi közösség tiszteletét és támogatását. Az ország északi részében sokan vitatják Goodluck jelöltségét. Pártjában ugyanis az a szokás, hogy váltogatják az északi és déli származású jelölteket. Két egymást követő mandátum jár északnak és délnek is. Ezért sokak szerint most északi származású elnökjelöltet kellene állítani, mivel Yar’Adua is északi volt, és még csak az első elnökségét töltötte, amikor meghalt. A párt januárban rendezett egy belső választást, amit Goodluck megnyert északi vetélytársával szemben. Igaz, az alkunak az is része volt, hogy Goodluck a következő elnökválasztáson nem indul, átengedi a lehetőséget az északi jelöltnek. Döntésének a múlt héten megrendezett parlamenti választáson meg is látszott az eredménye. A párt több kulcsfontosságú képviselőjének nem sikerült bejutnia a törvényhozásba.

Az egyik legnagyobb támogatottsággal bíró ellenzéki párt, a Congress for Progressive Change (CPC) jelöltje a volt katonai vezető Muhammadu Buhari. A katonából lett politikus öreg rókának számít az elnökségért folytatott harcban, hiszen 2003-ban és 2007-ben is indult a választásokon. Mindkétszer a második helyen végzett a PDP jelöltjeivel szemben. Buhari az északi muszlim lakosság körében számít népszerűnek.

A harmadik legesélyesebbnek tartott politikus Nuhu Ribadu, az Action Congress of Nigeria színeiben indul. 2003 és 2007 között a pénzügyi és gazdasági bűneseteket feltáró bizottság elnöke volt. Korrupcióellenes munkájáért több nemzetközi kitüntetésben is részesült. Ribadu pártja az ország délnyugati területein rendelkezik nagy szavazótáborral.

Többen attól tartanak, hogy a választások után ismét fellángolhatnak az indulatok az országban. A félelem jogos, hiszen az országban a kampány kezdete óta több politikai gyilkosságot is elkövettek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez