Örökös átmenet Szomáliában?

Szomália, Mogadishu – Szomáliának 20 éve nincs stabil kormánya. Az átmeneti kabinet az utóbbi időben megszilárdította hatalmát, és sikeres akciót indított a fegyveres lázadók ellen. A nemzetközi közösség szerint eljött az ideje, hogy az átmeneti kormány átadja helyét egy új vezetésnek. Ehhez viszont választásokat kellene rendezni. A szomáliai átmeneti kormány szerint ez még korai volna.
A szomáliai elnök visszautasította azokat a vádakat, hogy hatalma megőrzése miatt nem hajlandó kiírni a választásokat. Sheikh Sharif Sheikh Ahmed elnök azt mondta, személy szerint készen áll a megmérettetésre, az ország viszont még nem. A politikus szerint előbb a biztonságot kell megteremteni, vagyis le kell győzni a lázadókat. Csak ezt követően van értelme választásokat rendezni. Az ENSZ szomáliai főmegbízottja korábban viszont annak a véleményének adott hangot, hogy csakis választások útján lehet lezárni a hosszúra nyúlt átmeneti időszakot Szomáliában. Az álláspontokat egyelőre nem sikerült közelíteni.
Szomáliában mindennaposak a harcok a kormányerők és a lázadók között. A jelenlegi átmeneti vezetést az Afrikai Unió békefenntartó missziója támogatja. Az elmúlt napokban a legkomolyabb harcok a kenyai határ közelében robbantak ki. Az összetűzésekben több mint 30-an haltak meg.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez