Uniós diplomaták az ugandai börtönben

Uganda, Kampala – Az ugandai vezetés azzal vádolt meg néhány Európai Uniós diplomatát, hogy beavatkoztak az ország belügyeibe, és nyíltan kiálltak az ellenzék bebörtönzött vezetője, Kizza Besigye mellett.

Ír és holland diplomaták látogatták meg Kizza Besigyét és Norbert Mao ellenzéki politikust a nakasongolai börtönben. A börtön igazgatója vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, a diplomaták hogyan jutottak be az intézménybe. Az igazgató megjegyezte, hogy a külföldiek „meghívatták magukat”, de azt nem tudta megmondani, hogy miként jutottak be, mert belépési engedélyük nem volt. Az ugandai kormány egyértelművé tette, nehezményezi az uniós diplomaták beavatkozását. Az afrikai ország titkosszolgálata szerint „külföldi elemek” pénzelik az ellenzéket Ugandában, hogy destabilizálják az országot.

 A két ellenzéki politikust azért tartják fogva, mert tiltakozó sétát szerveztek a magas élelmiszerárak és a munkanélküliség miatt. A rossz időjárás és a szárazság miatt, nagyon gyenge volt a termés Ugandában, az árak pedig elszabadultak. Az ellenzék élesen bírálta az ugandai kormányt, mert Oroszországtól vásárolt Szu-27 vadászbombázó gépeket. Szerintük a pénzt hasznosabban is el lehetett volna költeni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez