Baleset vagy terrorakció az egyiptomi gáztározónál?

Egyiptom, Kairó – Robbanás történt egy gáztározóban Egyiptomban, az izraeli határ közelében.

 

 Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást az al-Sabil gáztározóban. Az egyiptomi hatóságok nem nyilatkoztak, vizsgálják a lehetőségeket. A robbanást követően hatalmas tűz keletkezett. A lángok megfékezése érdekében az egyiptomiak elzárták azokat a vezetékeket, amelyeken Kairó Izraelbe, Jordániába és Szíriába szállít földgázt. Az izraeli infrastrukturális minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a robbanás óta nem érkezett földgáz Egyiptomból.

 Nem ez az első incidens az al-Sabil gáztározónál. Egy hónappal ezelőtt, március 27-én ismeretlen fegyveresek robbanószerkezeteket helyeztek el a létesítménynél, de a pokolgépeket nem tudták beindítani. Februárban pedig beduinok támadtak meg egy vezetéket, amit súlyosan megrongáltak. Izrael és Jordánia akkor is egyiptomi gáz nélkül maradt. Jordánia nagyban függ az egyiptomi szállításoktól, mert az ország áramszükségletének 80%-át földgázból állítják elő.

 A környéken gyakoriak az összecsapások a helyi beduin törzsek és az egyiptomi hatóságok között. A beduinok gyakran szélsőséges eszközökhöz nyúlnak, hogy felhívják a figyelmet kilátástalan helyzetükre Egyiptomban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez