A Boko Haram nem alkuszik Nigériában

Nigéria, Maiduguri – A nigériai radikális iszlám szekta nem hajlandó elfogadni az egyik északi állam kormányzója által felkínált amnesztiát.

 

 Kashim Shettima, Borno állam kormányzója a közbiztonság megerősítésének ígéretével kampányolt, és győzelme után amnesztiát ajánlott az észak-nigériai radikális iszlám szekta, a Boko Haram tagjainak. A szervezet viszont nem hajlandó elfogadni a kegyelmet. A csoport szóvivője elmondta, hogy nem hisznek sem a nyugat-afrikai ország alkotmányában, sem a demokráciában. Kizárólag az Allah által megszabott törvények szerint élnek.

 A Boko Haram szekta az afganisztáni tálib mozgalom részének tekinti magát. A csoport “tisztán iszlamista államot” akar létrehozni az ország többnyire muszlimok lakta északi részén. A csoport neve a helyi hausa nyelven a „nyugati oktatás szentségtörését” jelenti. 2009 júliusában 800 ember vesztette életét a szekta és a biztonsági erők közötti összecsapásokban Maiduguriban. Az áldozatok között volt állítólag Abubakar Shekau, a szervezet vezére is. A csoport vállalta magára a legutóbbi, tavaly Karácsonykor elkövetett bombatámadásokat is Jos központjában, és az azt követő vallási zavargásokat is, amelyekben eddig több mint 200-an haltak meg. A 2011-es választási időszakban több politikus és képviselő ellen követtek el merénylet.

 Arról viszont nincsenek pontos adatok, hogy hány tagja is lehet a csoportnak, de a szegénység, a munkanélküliség, és az oktatás hiánya miatt egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Biztonsági források szerint elképzelhető, hogy a Boko Haram kapcsolatban áll az al-Kaida észak-afrikai szárnyával. (AQIM).

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez