Szudáni elnöktalálkozó Etiópiában

Etiópia, Addisz Abeba – Tágyalóasztalhoz ült a szudáni és dél-szudáni elnökök, hogy megoldást találjanak a dél-kordofáni konfliktusra.

Omar al-Bashir szudáni és Salva Kiir a dél-szudáni elnökök Addisz Abebában találkoztak, hogy megvitassák az Abyei államban kialakult válságot. A cél egy újonnan közösen kinevezett kormányzat létrehozása és a béke fenntartása a régióban. Az ENSZ szudáni békefenntartó missziójának (UNMIS) mandátuma a jövő hónapban jár le, szinte egy időben Dél-Szudán függetlenné válásával. Kartúm felszólította az ott tartózkodó ENSZ csapatokat, hogy mandátumuk végén hagyják el az ország területét. A találkozón a felek a dél-kordofáni helyzet súlyosságáról is tárgyaltak. Az északiak egyetlen olaj kitermelő régiójában az észak-szudáni (SAF) és a dél-szudáni hadsereg csapatai (SPLA) csaptak össze.

A tárgyaláson részt vett a volt dél-afrikai elnök Thabo Mbeki és Meles Zenawi etiópiai miniszterelnök. Mbeki az Afrikai Uniót képviselte a találkozón. Hétfőn az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton afrikai körútja során Salva Kiirrel is találkozik Addisz Abebában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez