A nő, akit népirtással vádolnak Ruandában

Kenya, Nairobi – Ítélet születhet 10 év után a Butare perben a ruandai népirtással foglalkozó nemzetközi törvényszéken. A vádlottak padján hatan ülnek, polgármesterek, prefektusok és az egykori ruandai családügyi miniszter, Pauline Nyimarasuhuko, az egyetlen nő a világon, akit népirtással és erőszakra buzdítással vádolnak.

 

 Tíz évet és rengeteg pénzt emésztett fel ez a per a ruandai népirtásokat tárgyaló nemzetközi törvényszéken. Az eljárás 2001-es elindulása óta tulajdonképpen csúcstartónak számít sok szempontból. Ruandai ügyben ennyien, szám szerint hatan, még nem ültek egyszerre a vádlottak padján. Két egykori polgármester, két volt prefektus, a népirtás idején családügyi miniszterként tevékenykedő Pauline Nyimarasuhuko, és a fia Shalom Ntahobali a butare-i különítmény feltételezett parancsnoka. A tíz év alatt számtalan tanút is meghallgattak, a vádlottak között pedig hamar odalett a korábbi egység, egymásra próbálták kenni a felelősséget. Mindezek mellett nyújtották az eljárást a szakértői tanúvallomások, egyeseket a bíróság akár egy hónapig is faggatott.

Nehezítette az eljárást az is, hogy a népirtás elől megmenekülteket képviselő szervezetek egy időre felfüggesztették együttműködésüket a törvényszékkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez