Hova tűnt a szudáni elnök?

Kína, Szudán – Nem érkezett meg hétfőn reggel Pekingbe a szudáni elnök, hivatalosan senki sem tudja megmondani, hogy mi történt vele. Az biztos, hogy vasárnap a szudáni küldöttség, élén Omar Hasszan al-Basírral, elhagyta Teheránt.

A szudáni elnök látogatásának célja, hogy megnyugtassa Pekinget: az afrikai ország küszöbön álló szétválása nem fenyegeti a kínai érdekeltségeket. Kína az elmúlt időszakban jó kapcsolatokat épített ki a hamarosan hivatalosan is függetlenné váló Dél-Szudánnal, de emellett továbbra is az északiak egyik fő támogatója. A szudáni elnök elutazása előtt arról beszélt, hogy az ország kettészakadása számos „időzített bombát” hozhat működésbe, de ez semmiképpen sem befolyásolhatja a szilárd kínai kapcsolatokat.

A kínai vendéglátók nem tudják, hogy mi az oka a késlekedésnek, a programot mindenesetre átszervezték. A szudániak sem szolgáltak magyarázattal. Az iráni elnöki hivatal munkatársa is csak annyit tudott közölni az érdeklődőkkel, hogy a szudáni küldöttség a teheráni tárgyalásokat követően elutazott a perzsa országból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez