Freddy Tsimba, a kongói töltényszobrász

Afrika, Brüsszel – “Kinshasa egy gyönyörű nő. Egy gyönyörű nő, mezítláb.”- így jellemezte a világhírű kongói szobrászművész otthonát, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosát. A kinshasai Matonge negyedben alkot csendben műhelyében, ahol  színes műanyag lavórokban gondosan különválogatva sorakoznak alapanyagai: töltényhüvelyek, gépkarabély és taposóaknak alkatrészek, gépkocsi alkatrészek, alumínium flakonok, kanalak, villák. A művész gyűjtötte használt tárgyak, amelyek szanaszét hevernek Kinshasa utcáin, vagy Kelet-Kongó konfliktus sújtotta régióiban. Szilasi Ildikó Hermina írása.

 

 

Az 1989-ben a Kinshasai Képzőművészeti Egyetemen diplomázott 44 éves szobrászművész központi témája a háború. Használt fegyverrészekből készít terhes nőt, hátán gyermekével menekülő anyát, férfialakokat. Élettel tölti meg azokat a tárgyakat, amelyeknek eredendő célja a gyilkolás, az emberéletek kioltása. A Kongói Demokratikus Köztársaságban 1998 óta meg-megszakadozva tartó, helyi és nemzetközi politikai, ideológiai és gazdasági érdekek mentén húzódó fegyveres konfliktus 5,5 millió áldozatot követelt egyes becslések szerint. Ezért választotta művészete központi tárgyának Freddy a háborút.

“Karrierem egy véletlenen múlott. Tizenöten voltunk testvérek, szegény családban nevelkedtünk. Egyik nővéremnek egy művész udvarolt akkoriban. Egyszer, amikor látogatóban járt nálunk, kint ültem a kertben, és ujjammal a porba rajzoltam. Hé, öcskös, jól rajzolsz, itt egy papír, rajzold le azt a virágot!- mondta, és én rajzoltam. Néhány hétre rá már a Képzőművészeti Egyetem tanulói között találtam magam. A festészetet  nem találtam elég kielégítőnek, bár tehetségesnek tartottak. Nekem több szabadság kellett, nagyon tér, így átkéredzkedtem a szobrászképzésre. Kacatokat gyűjtöttem jártamban- keltemben az utcán. Az emberek azt hitték, hogy bolond vagyok.” – mosolyogva emlékezett vissza egykori emlékeire Freddy, a róla készült dokumentumfilm premierjén június 27.-én a brüsszeli Moliére színházban rendezett kongói esten.

freddy_tsimba_art

 

Az Africalia (www.africalia.be) által rendezett esten nemcsak Freddy filmjét tekinthették meg az érdeklődők, de ellátogathattak az alkotóval a brüsszeli Matonge negyed ütőerének számító Chaussée des Wavre út és a Long vie utca sarkára, hogy közösen tekintsék meg a szobrász Kinshasából hozott köztéri szobrát, amelyet 2002-ben avattak fel.

 

Freddy Tsimba korántsem az első kongói kortást művész, aki beírta magát a történelembe, és a nemzetközileg számon tartott művészek táborába. Egy 2007-es kiállításon a londoni Tate Modern Art-ban Cheri Samba, Moke, Bodo képeit ismerhette meg a nagyvilág. (http://www.culture24.org.uk/history+%26+heritage/war+%26+conflict/art47518)Cheik Ledy,

 

Freddy Tsimba honlapja: http://freddytsimba.canalblog.com/

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez