Díszes fegyverekkel gyilkoltak az óegyiptomi nemesek

Egyiptom, Kairó – Harcban használták díszes fegyvereiket az óegyiptomi nemesség tagjai – állítja egy brit kutató.

 

Daniel Boatright, a newporti Wight-szigeti Egyetem egyiptológusa 125 bronzkori díszes fegyvert – tőröket, kardokat és harci szekercéket – vizsgált, amelyek a XIX-XX. század során a thébai nekropoliszból kerültek elő. A kutató további 350 korabeli fegyvert is tanulmányozott – olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon.
A szakirodalom szerint a gazdagon díszített fegyvereket rituális célokra, nem pedig harcban használta a korabeli nemesség. Daniel Boatright viszont egészen más következtetésekre jutott. “Az éles fegyverek tökéletesen alkalmasak voltak a harcra, a megvizsgált tőrök, kardok és harci szekercék felén látható kopások, kicsorbulások pedig arról tanúskodnak, hogy egykori gazdáik használták is őket. Csupán pár olyan darabra bukkantam, amelyek kizárólag díszként vagy rituális célokat szolgáltak” – magyarázta.
Az egyiptológus által vizsgált fegyverek legérdekesebbje egy bronztőr, amely a szakember szerint a Kr.e. 1554-1550 között uralkodó Kamosze fáraó tulajdona volt. Elképzelhető, hogy e bronztőrt forgatva állt bosszút apja, Szekenenré Ta-aa gyilkosain.
Szekenenré Ta-aa 3500 éve élt, amikor Egyiptom nagy részét az ázsiai eredetű nép, a hükszószok uralták. A fáraó földi maradványait 1886-ban tárta fel Gaston Maspero francia egyiptológus. A múmia pólyáinak kibontása után láthatóvá vált, hogy a király erőszakos halált halt 40 éves kora körül: a fejére harci szekercével mért ütések végeztek vele. Azt nem lehet tudni, hogy a fáraó harc közben veszítette-e életét, vagy összeesküvésnek esett-e áldozatul.
“Két-három merénylő vehette körül a királyt és szabályosan kivégezték, mielőtt bárki a segítségére siethetett volna” – írta 1901-ben megjelent könyvében Maspero.
“Kamosze tőrén látható kicsorbulások arra utalnak, hogy a fegyver használatban volt” – vélekedett Boatright, aki szerint nem kizárt, hogy ezzel a tőrrel torolta meg apja halálát az ifjú fáraó.
A Kr.e. 1558-1554 között uralkodó Szekenenré Ta-aa az ókori egyiptomi XVII. dinasztia utolsó előtti fáraója. Uralkodása alatt zajlott az Egyiptom északi vidékét megszállva tartó hükszószok kiűzésének első szakasza. A harc utóda, Kamosze alatt is folytatódott, és a XVIII. dinasztiát megalapító I. Jahmesz alatt fejeződött be.
Kamosze az ókori egyiptomi XVII. dinasztia és a második átmeneti kor utolsó fáraója. Harcos fáraó volt, két hadjáratot is vezetett a hükszószok ellen.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez