Nem nyaralni megy Szomáliába a török kormányfő

Törökország, Ankara – Az isztambuli Iszlám Konferencia után Tayyip Erdogan török miniszterelnök családjával a polgárháború és éhínség sújtotta Szomáliába utazik. Szeretné felhívni a nemzetközi közösség figyelmét az ország helyzetére.

 

 A török miniszterelnök találkozik a szomáliai átmeneti kormány vezetőivel és néhány menekülttáborba is ellátogat. Tayyip Erdogan-nal tart Ahmet Davutoglu külügyminiszter is, aki Szomália után Dél-Afrikába és Etiópiába utazik. Szomáliát az állandó harcok miatt elkerülik a politikusok. Utoljára 2010-ben, az ugandai elnök látogatott el Mogadisuba. A szomáliai átmeneti vezetés örül a török kormányfő látogatásának és azt remélik, hogy több nemzetközi figyelmet kapnak majd. A mogadisui vezetés azt is nyilvánosságra hozta, hogy eddig a török kormánytól kapták a legtöbb élelmiszert és egyéb humanitárius segélyt. Az ankarai vezetés jelezte, hogy további segélyekkel megrakott hajókat és repülőgépeket küld Mogadishuba, hogy segítsen a rászorulókon.

 Törökország egyébként egyre dinamikusabban fejleszti kapcsolatai Afrikával, és több nagykövetséget is nyitott a fekete kontinensen. Törökország tavalyi exportjának 6,4%-a Afrikába irányult.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez