Szó, szó, szó-szociális párbeszéd Algériában 

Algéria, Algír – Folytatódnak a háromoldalú tanácskozások Algériában a bérekről, a jövedelmekről. A kormány és a munkaadói oldal mellett az UGTA szakszervezet ül a tárgyalóasztalnál. Bár az érdekvédelmi szervezet korábban befolyásos volt, mára elveszítette táborát.

 A bérek vásárlóerejének fenntartása a témája a mostani, idén már a második egyeztetési fordulónak. A napirendi pontok között szerepel a minimálbér emelése, az adózás, a nyugdíjak rendezése és az állami vállalatok fejlesztése. A közvélemény azonban meglehetősen kritikus a tárgyalásokkal kapcsolatban. Azt kifogásolja, hogy a tárgyaláson mindössze egyetlen szakszervezet kapott helyett. Ráadásul a társadalom számára a leghiteltelenebb, hiszen az UGTA már elvesztette az emberek támogatását, éppen csak vegetál. A közegészségügyi szakszervezet vezetője úgy fogalmazott, hogy ennek a háromoldalú egyeztetésnek semmi értelme sincs, a döntések már rég megszülettek, ezekre a résztvevők most legfeljebb rábólintanak. Mohamed Yousfi szakszervezete a közegészségügyben dolgozók nyolcvan százalékát, körülbelül 1,6 millió munkavállalót képvisel, mégsem ülhet ott a tárgyaláson.

Kormányzati részről az egyeztetési folyamat annak a politikai irányvonalnak a megerősítése, amely csökkenteni akarja az emberek terheit. Ennek egyik lépése volt az élelmiszerek ártámogatása, a másik lépése pedig a bérek növelése kerül, amibe kerül alapon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez