Politikai kiszorítósdi Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – A november végi választások bojkottálásával fenyegetőzik az egyiptomi Muzulmán Testvériség. Egy olyan rendelkezést követelnek, amely megakadályozza, hogy a Mubarak rendszer politikusai független jelöltként visszaszivárogjanak a politikába.

 

 Október 2-a, vasárnap, döntő nap lehet az egyiptomi belpolitikában. Eddig kapott haladékot a katonai vezetés, hogy a Muzulmán Testvériség követelésnek megfelelő szabályokat hozzon a novemberi választásokra. A vallási párt azt követeli, akadályozzák meg törvényi eszközökkel, hogy az előző rendszer képviselői visszaszivárogjanak a parlamenti padsorokba. A Muzulmán Testvériség szerint az egykori politikusok a függetlenség álarca mögé bújva akarnak ismét mandátumhoz jutni. A még hatályban lévő régi szabályok szerint ugyanis a képviselői helyek kétharmadát független jelöltek kaphatják. A párttá alakult iszlamista szervezet ezt a szabályt akarja úgy megváltozatni, hogy akár az összes parlamenti helyet politikai szervezetek szerezhessék meg.

A közvélemény-kutatási adatok szerint azonban kicsi a valószínűsége, hogy a Muzulmán Testvériség beváltja fenyegetését, és ténylegesen bojkottálná a választásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez