Tunézia bizonyított az első szabad választáson

Tunézia, Tunisz – A várakozásokat felülmúló arányban vettek részt a tunéziaiak az évtizedek óta első szabad választáson. A voksoláson semmilyen rendbontás nem történt. A végleges eredményt a következő napokban hozzák nyilvánosságra. Az amerikai elnök a választás napján kiadott üzenetében elismeréssel nyilatkozott arról a több millió tunéziairól, akik megváltoztatták országuk történelmének menetét és beindították az arab tavaszt.

 

Pórul jártak a károgók, a tunéziaiak ugyanis óriási számban vettek részt a tegnapi alkotmányozó nemzetgyűlési választáson. Korábban elterjedtek olyan hírek, hogy alacsony lesz a részvétel, és előrevetítettek esetleges erőszakos cselekményeket is. Ehhez képest a tunéziaiak példát mutattak demokráciából. Nem lehetett elég korán menni szavazni. Sok helyen akár 3-4 órát is várni kellett, mire a választópolgár bemehetett a fülkébe, hogy a szinte lepedő nagyságú szavazólapon megjelölhesse a választottját. Összesen több mint 12 ezer jelöltet állítottak a pártok és független szervezetek.

Bár Tunéziában korábban is rendeztek választásokat, azokon nem volt választék, és egyre kevesebb volt a résztvevő is. Most vasárnap bebizonyosodott, hogy Tunéziában is szomjazzák a valódi választás lehetőségét, a részvételi demokráciát, a politikai vitát. Ben Ali több mint két évtizedes hatalma idején gyakorlatilag csak a fociról lehetett társalogni anélkül, hogy a polgár a szabadságát kockáztatta volna. Tegnap, tudósítói beszámolók szerint, az emberek felszabadultan beszéltek politikai elveikről.

Az átlátszó, műanyag szavazatgyűjtő urnák zárása után sok helyen többször is átszámolták a leadott voksokat. A főváros négyes számú szavazókörében a 898 választópolgárból 762-en éltek szavazati jogukkal. Kisebb kampánysértéseket itt is tapasztaltak, főleg az Ennahda mérsékelt iszlám párt hívei próbálkoztak a szavazás napján is befolyásolni az embereket, de ezek a szabálytalanságok nem voltak súlyosabbak azoknál, amelyek évszázados demokráciákban is előfordulnak.

A választás végeleges eredményét, és az új alkotmányának létrehozóinak névsorát várhatóan október 25-én, kedden hozzák nyilvánosságra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez