Dél-Afrikától kér támogatást a kongói elnökjelölt

Dél-Afrika, Johannesburg – Dél-Afrikába utazott Etienne Tshisekedi kongói ellenzéki politikus, aki találkozott az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetésével és több dél-afrikai üzletemberrel. A Kongói Demokratikus Köztársaságban november végén lesznek a választások. Az ellenzéki politikus azért utazott a Dél-Afrikába, hogy támogatókat keressen a szavazás előtt.

 

Etienne Tshisekedi a Demokratikus és Szociális Fejlődés Uniójának elnöke megbeszéléseket folytatott az ANC vezetőivel. Arról tárgyalt, hogy miként tudják támogatni a pártját – mondta a politikus szóvivője. Emellett bányászati és mezőgazdasági befektetőkkel is tárgyalt az ellenzéki elnökjelölt. Tshisekedi három repülőgépet kapott kölcsön dél-afrikai üzletemberektől, hogy hatékonyabban tudjon kampányolni. A kongói légügyi hatóságok viszont nem adtak még berepülési engedélyt a három gépnek. Kabila és a kormánya nem engedélyezi az ellenzéki politikusoknak, hogy a nemzeti légitársaság gépeit használják kampányutazásokra. Ezért volt fontos a felajánlás.

 

Dél-Afrika komoly érdekeltségekkel rendelkezik Kongóban. Több bányát is üzemeltetnek és jelen vannak az ország telekommunikációs szektorában is a dél-afrikai befektetők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez