Japánban már nem szeretik (annyira) a rizst

A japánokról köztudott, hogy nagyon szeretik a rizst. Határozottan rizsfogyasztó nemzetről van szó, ahol a kis fehér szemcsék az alapvető élelmiszerekhez tartoznak. Még sincs ott Japán a top 10 rizsfogyasztó ország között.

Ha valaki Japánban jár, bizony nem hogy unhatja, de egyenesen meg is utálhatja a rizst. Gyakorlatilag mindenhez ezt esznek, és ha a szakéra gondolunk, láthatjuk, hogy nem csak eszik, de isszák is. Mégis hogy lehet akkor, hogy a rizsfogyasztó országok listáján Japán csúnyán leszerepelt?

Az itt látható táblázat azon országokat állítja sorrendbe, ahol a rizst napi rendszerességgel fogyasztják. Mint látható,  Japán a lista alján van, az 50. Jóval alatta marad olyan országoknak, mint Srí Lanka, Thaiföld, Kína vagy Indonézia.

A kutatásból – amely alapján a lista készült – kiderül, hogy egy japán személy átlagosan naponta mintegy 119 gramm rizst fogyaszt. Ha jobban megvizsgáljuk a japán emberek étkezését, kiderül, hogy a hagyományos elképzelés az ott elfogyasztott ételekről már nem állja meg a helyét. Aki még ma is úgy gondolja, hogy egy átlagember mindig halat eszik rizzsel, miszo levest fogyaszt reggelire és szusit vacsorára, az le van maradva pár évtizeddel. A boltokban ma már az ember gyorsan magába tuszkolja a pékárút, a tojást, a tonhalat majonézzel és az áthatolhatatlan rétegű tartósítószerrel. Bár valóban minden tisztességes ételhez van rizs, annak mennyisége és minősége már megkérdőjelezhető. Ha a japán ember otthon főz, mindig van rizs. Azonban ha rohan – márpedig rohan -, akkor ez már nem annyira jellemző.

Onigiri - az egyik legkedveltebb japán rizsétel.
Onigiri – az egyik legkedveltebb japán rizsétel.

Ez azt is jelenti, hogy más nagy rizsfogyasztó nemzetek előretörtek a listán. Ott van például Banglades, ahol az emberek, úgy tűnik, minden étkezéshez egy egész zsák rizst esznek meg: átlagosan 473 grammot fogyasztanak fejenként, minden nap.

Van persze egy magyarázat arra, hogy miért lehet Japán ennyire alul. A vezető rizsfogyasztó országok sajnos sokkal szegényebbek, így ők nem annyira engedhetik meg maguknak a változatos étrendet. A szegény országok számára a rizs a túlélés egyik eszköze, míg az olyan fejlett gazdaságokban, mint Kína és Japán a rizsfogyasztás mindössze nagyszerű módja annak, hogy az emberek kihízzák a ruháikat.

És íme a top 10:

1. Banglades

2.Laosz

3.Kambodzsa

4.Vietnam

5.Indonézia

6.Mianmar

7.Fülöp-szigetek

8.Thaiföld

9.Srí Lanka

10.Madagaszkár

Dél-Korea a 15., Kína a 17.

rice1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez